Силвия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Силвия
българска певица
Родена
1 април 1978 г. (46 г.)
Музикална кариера
Стилпопфолк
Инструментивокал
Гласмецосопран
Активностот 1996 г.
ЛейбълПайнер
Дискография на Силвия
Издания
Студийни албуми9
Компилации2
Видео албуми3
Музикални видеоклипове45

Силвия Дечева Младенова, по-известна само като Силвия, е българска попфолк и фолклорна певица.

Биография

На 9 август 2003 г. се ражда дъщеря ѝ. Грижите покрай нея я принуждават да прекрати за малко звездната си кариера, но прави няколко хита. Само няколко месеца след раждането на Изабел Силвия се развежда. През 2004 г. Силвия се завръща на сцената. На промоцията на певицата Калия тя представя дуета си с Нончо Воденичаров. През май същата година пуска пилотния сингъл към албума „Да ме желаеш“, който носи провокативното име „Забрави ме“. Песента се радва на успех и популярност, но Силвия отново „изчезва“ за известно време. Записва песента „Водка“ и я клипира, но песента е цензурирана и преименувана на „Изкушение“. Видеоклипът изобщо не се излъчва в ефира на телевизия „Планета“ поради пропагандиране на алкохол. Почитателите ѝ негодуват срещу това и пишат протестно писмо, което дава резултат – клипът се излъчва, макар и рядко. Певицата заснема клип към песента „Непростимо“, който стартита в последните дни на 2005 г. Месеци по-късно, през април 2006 г., излиза албумът „Да ме желаеш“ и пилотният клип към него, озаглавен „Лъжа“. В албума се появява и нейният мениджър Минчо Атанасов със солово изпълнение на песента „Я дойди, либе“.[източник? (Поискан преди 71 дни)]

Силвия реализира още един клип от албума, озаглавен „Без привилегии“, след което започва да мисли за нови албуми. В началото на януари 2007 г. излиза DVD албум с 19 от най-добрите ѝ видеоклипа и един запис на живо от фестивала „Тракия фолк“. През лятото на същата годин атактува дискотеките с денс хита „Ти ме подлудяваш“, който жъне много голям успех. През септември печели голямата награда на международния фестивал „Пирин фолк“ с песента „Закъсняла прошка“. А ден преди това е обявена за почетен гражданин на родния си град с изключителни заслуги към него – Силвия и нейният мендижър подпомагат детска градина и училище в родния ѝ град.

Четири месеца след наградата от „Пирин фолк“ записва албум с македонски песни, носещ името на наградената песен. В него са включени и два дуета с Минчо Атанасов. Има видеоклипове на всички мелодии, включени в албума, и ги издава на DVD. Паралелно с това пуска и няколко нови попфолк песни – „Наздраве“ и „Завръщане“, които се сдобиват с клипове, и „Лудница в душата“, която представя в празничната програма на „Планета“ ТВ.

През 2008 г. Силвия записва албума „Влез в отбора“.[1]

През 2013 г. записва втория си фолклорен албум „Българка“.

Дискография

Студийни албуми

  • Страхотна жена (1997)
  • Дамата в червено (1998)
  • Среща с Казанова (1999)
  • Аз, Силвия (2000)
  • Грешница (2002)
  • Да ме желаеш (2006)
  • Закъсняла прошка (2007)
  • Влез в отбора (2008)
  • Българка (2013)

Компилации

  • Балади (2001)

Бележки

Външни препратки